Elabo werkt
met snelle
doorlooptijden

Elabo werkt
landelijk

Elabo werkt
doelgericht

Elabo werkt
samen

Elabo werkt
onafhankelijk

Elabo - Arbeidsdeskundig onderzoek & integratie advies

Werkgever bekommert zich meer om personeel op leeftijd

Tien jaar geleden leek het ze weinig te boeien, maar nu de AOW-leeftijd stijgt, voelen werkgevers de druk om oudere werknemers langer aan het werk te houden.

Werknemers op leeftijd die uitvielen voor ze met pensioen gingen, vloeiden voorheen met een aantrekkelijke financiële regeling af. Maar nu die regelingen terrein verliezen, maken werkgevers zich wel degelijk zorgen over de gevolgen van hun vergrijzende personeelsbestand. Meer dan de helft (56 procent) denkt dat oudere werknemers de arbeidsproductiviteit in hun bedrijven omlaagdrukt. Nog eens 82 procent is van mening dat de arbeidskosten toenemen, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi).

Zorgen die in 2009 aanzienlijk minder leefden, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke blad Demos van het Nidi. Toen dacht slechts een derde van de werkgevers dat een vergrijzend personeelsbestand zou leiden tot een verminderde arbeidsproductiviteit. Ook over mogelijk verhoogde arbeidskosten zaten werkgevers toen minder in. Het percentage piekerende werkgevers lag toen 9 procent lager dan nu. 

Dat piekeren zijn vooral managers in de bouw en industrie meer gaan doen. Daar waar het werk fysiek zwaarder is en het risico op gezondheidsklachten groter.

Verder lezen

Bron: Trouw

Geplaatst op Vrijdag 26 januari 2018
Deel deze pagina:

gecertificeerde arbeidsdekundige geregeistreerde arbeidsdekundige arbeidsdeskundigen akc arbeid advies nvva

Kunnen wij u helpen? Bel ons op 085 - 040 72 00, of:

Contact Offerte aanvragen